Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2009 00:08 - ...от парадоските до иронията...
Автор: bimbo163 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3038 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 28.04.2009 00:23


                Ето ме отново....
            И така, да продължа започнатата тема с красивите фрази....
Чии са? На този или онзи....макар, че това не е от значение, когато те - ДУМИТЕ носят толкова много позитивност.
            В предишните си два постинга ви представих Габриел Гарсия Маркес и полемиката около един прекрасен текст, а сега нещо подобно , което се е случило с друг така популярен текст в случая приписван на Джордж Карлин.

            Позната ви е сентенцията:
" Животът не се мери с броя на вдишванията, а с моментите, които спират дъха ни"
            По-късно във времето установих за пореден път иронията, която ни поднася животта.

        Дълго време мислех, че Джордж Карлин я е формулирал в този и вид. Такава я прочетох преди години в един сайт с мъдри мисли, притчи и поговорки.Хареса ми защото точно обрисуваше личните ми усещания за живота, но аз не бих могла в никакъв случай да формулирам изказа си така.....Това е една от любимите ми сентенции за живота

          А за думите в историята -истинския автор е Др. Боб Моорехед, пастор от Сиатъл. Текста се появява за първи път в негова публикация от 1995 година.
         Този текст циркулира из мрежата в голям брой варианти и преводи. В повечето от случаите за автор се сочи George Carlin, а в българските преводи най-често George Garlin.
Всъщност George Carlin (истинското му име Carlin, а не Garlin) сам се дистанцира от този текст на собствения си сайт: http://www.georgecarlin.com/home/dontblame.html
         Твърди се, че текста е написан след смъртта на жена му през1997, която две години след появата на текста в гореспоменатия сборник на пастора.

Знаем как да преживяваме,но не знаем как да живеем!!!

        Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради , но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи.Харчим повече, но имаме по-малко, купуваме повече, но се радваме на ,по-малко. Имаме по-големи кьщи и по-малки семейства, повече удобства, но по-малко време. "Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве.
        Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко. Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите се. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме до Луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща, но не и по-добри неща.Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме, атома, но не и предръзсъдъците си. Пишем повече, но научаваме по-малко, Планираме повече, но пистигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, на големите мъже и дребните души, на лесните печалби и трудните връзки. Времето на по-големите семейни доходи и на повечето разводи, на по-красивите къщи и разбитите домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал, на връзките за една нощ и наднорменото тегло, на хапчетата, които правят всичко възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни. Време, което има много на витрината, но малко в склада. Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете "изтриване"-
ЗАПОМНЕТЕ, ОТДЕЛЯЙТЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ОБИЧАТЕ, ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА ДО ВАС ЗАВИНАГИ. ЗАПОМНЕТЕ, КАЖЕТЕ БЛАГА ДУМА НА Т0ЗИ,КОЙТО ВИ ГЛЕДА ОТДОЛУ НАГОРЕ С ВЪЗХИЩЕНИЕ, ЗАЩОТО ТОВА МАЛКО СЪЩЕСТВО СКОРО ЩЕ ПОРАСНЕ И НЯМА ДА Е ВЕЧЕ ДО ВАС. ЗАПОМНЕТЕ И ГОРЕЩО ПРЕГЪРНЕТЕ ЧОВЕКАДО СЕБЕСИ, ЗАЩОТО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО СЪКРОВИЩЕ, КОЕТО МОЖЕТЕ ДА ДАДЕТЕ ОТ СЪРЦЕТО СИ И НЕ СТРУВА НИТО СТОТИНКА. ЗАПОМНЕТЕ, КАЗВАЙТЕ "ОБИЧАМ ТЕ" НА ЛЮБИМИТЕ СИ, НО НАЙ-ВЕЧЕ НАИСТИНА ГО МИСЛЕТЕ. ЦЕЛУВКА И ПРЕГРЪДКА МОГАТ ДА ПОПРАВЯТ ВСЯКА ЗЛИНА, КОГАТО ИДАВАТ ОТ СЪРЦЕТО. ЗАПОМНЕТЕ, ДРЪЖТЕ СЕ ЗА РЪЦЕ И ЦЕНЕТЕ МОМЕНТИТЕ, КОГАТО СТЕ ЗАЕДНО. ЗАЩОТО ЕДИН ДЕН ТОЗИ ЧОВЕК НЯМА ДА Е ДО ВАС!
ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ОБИЧАТЕ, НАМЕРЕТЕ ВРЕМЕ ДА СИ ГОВОРИТЕ И НАМЕРЕТЕ ВРЕМЕ ДА СПОДЕЛЯТЕ ВСИЧКО, КОЕТО ИМАТЕ ДА СИ КАЖЕТЕ.ЗАЩОТО
ЖИВОТЪТ НЕ СЕ МЕРИ С БРОЯ НА ВДИШВАНИЯ, КОИТО ПРАВИМ, А С МОМЕНТИТЕ, КОИТО СПИРАТ ДЪХА НИ !

             Текста е много хубав, признавам. Вярно е, че е написан от свещеник на име Боб Муурхед. Но колко от вас всъщност знаят, че този пастор Муурхед е съден за изнасилване на 17 члена на неговото паство.

        "Парадоксът на времето" всъщност не е никакъв парадокс ами естествено развитие, имайки предвид човешката натура. Иначе казано: начинът по който ние хората възприемаме света около нас ни кара да наричаме по-горе изброените авления парадокс.
         Така, че в този ред на мисли дори престъпленията, които е извършил авторът на този текст (имам предвид Муурхед,) не правят от това парадокс, а просто поредното "море от стрели", с които животът ни обстрелва ежедневно.

         Светът, който ни заобикаля понякога е толкова ироничен, че даже неусетно прелива към сарказъм

         Колко от вас знаят за какво конкретно е осъден Васил Левски на смърт?
        А колко от вас знаят какво друго освен аспиринът е създал Феликс Хофман?

Като откриете отговорите на тези два въпроса ще разберете, че не винаги нещата са такива каквито ни се искат и че няма една дефинитвна истина на всичко. Както и абсолютно зло или добро.




Тагове:   парадокс,   ирония,


Гласувай:
0



1. pegas08 - Bimbo, убий ме, че пак се натресох,
28.04.2009 00:17
но знай,че ми спаси живота, преди това.Такъв търсач си, че ставаш и за Клондайк.Кой кого изнасилвал, няма значение. Важното ,е, че написаното е безценно.Благодаря ти, ти също си безценна.
цитирай
2. bimbo163 - Защо да те убивам, винаги си добре ...
28.04.2009 00:27
Защо да те убивам, винаги си добре дошъл.
А Клондайк не е лошо местенце, но го предпочитам със страшно много сняг.
Дописах си постинга, че нещо не се беше качило...и аз съм на мнение, че не е важно кой кого и защо.....
Смисъла е уникален да дуумите....
цитирай
3. pegas08 - За Левски, мисля,че е съден за убийство.
29.04.2009 16:22
Така ли е ?
цитирай
4. bimbo163 - за Левски - спорен остава въпроса, ...
30.04.2009 02:19
за Левски - спорен остава въпроса, версии много, ПАРАДОКСЪТ НА НОВОТО ВРЕМЕ - ОПИТЪТ ЗА ОТРИЧАНЕТО НА НЕГОВАТА ЗНАЧИМОСТ.

Това за убийството е една от тях. Не е имало предателство, а турците не са били наясно кой са заловили първоначално - търсели са грабител, убиец...
Или дори тезата, че въобще не е бил осъждан, а султанът си е превишил правомощията издавайки смъртна присъда......
Дори това твърдение : Левски - мосон...........

А за Хофман - синтезирал за първи път аспирина и хероина.

Първото забележително откритие на
Bayer е осъществено много преди
Първата световна война: през 1897
година д-р Феликс Хофман и
неговият екип успяват да синтезират
ацетилсалицилова киселина. Под
търговското име Aspirin [Аспирин],
този лекарствен продукт най-накрая
става известен като Лекарството на
20-и век. Днес, 100 години по-късно,
за милиони хора по цял свят той все
още е най-популярният и ефективен
аналгетик сред безбройните други
аналгетици.

За първи път се произвежда хероин през 1874 г. от Алдер Райт, английски химик, работещ в медицинското училище на болницата Св.Мери в Лондон. Хероинът става популярен, когато през 1898 г. се синтезира отново от друг химик – Феликс Хофман. Започва да се продава като силно болкоуспокояващо и като лекарство против туберкулоза, тежка кашлица или морфинова зависимост (!).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bimbo163
Категория: Лични дневници
Прочетен: 247762
Постинги: 146
Коментари: 867
Гласове: 5060
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031